Genel Sorular

Genel Sorular
İmplant vücut tarafından reddedilir mi?

Bazı organ nakillerinde olduğu gibi vücudun bunlara karşı antijen üretip reddetmesi mümkün değildir. İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan titanyum materyalinden yapılmıştır. İmplant bazı sebeplerle kemikle kaynaşamayıp düşebilir. Hekiminiz yerine yeniden implant yerleştirecektir.

İmplantın ömrü ne kadardır?
 
Ağızda sorunsuz olarak 30 yıl kalan implantlar klinik olarak tespit edilmiştir.
Hangi marka implant daha iyidir?
Hastanın ağzına hangi tip ve yapıda implantın kullanılacağına hekim karar verir. Bazen aynı ağızda farklı markada implant kullanmak gerekebilir. Değişik marka ve farklı dizaynda implantlar mevcuttur. Tabi ki klinik takipleri uzun süreli olan implant markaları tercih edilmelidir.
Neden kaybedilmiş dişleri bir an önce yerine koymak önemlidir?
Bir dişinizi kaybettiğinizde hemen yanında yer alan diğer dişler kısa bir süre sonra hareket etmeye başlayacak ve kaybolan dişin yerine doğru kaymalar oluşacaktır. Bu durum özellikle ağızın yan ve arka bölgesinde yer alan dişlerde daha rahat oluşmaktadır. Bunun yanı sıra alt ve üst dişler çiğnemeyi gerçekleştirmek için birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Fakat dişlerden biri kaybolduğunda karşıt çenedeki aynı bölgedeki diş eksik kalan dişin yerine doğru uzamaya başlar.
 
Bu oluşumlar son derece önemli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Dişler kaymaya, hareket etmeye başladığında yukarı veya aşağıya doğru eğimlerinde de sapmalar oluşmaya başlar. Böyle bir durumda alt ve üst dişlerin birbirleriyle olan konumları ve açıları değişmeye başlayacaktır. Bazen çene eklemleri problemlerine ve ağrılara sebebiyette verebilmektedir. Kaymalara bağlı diğer bir olası sonuç ise dişlerin çene kemiğine 90 derece olması gereken konumlarında saplamalar oluşmasıdır. Normal çiğneme esnasında dişlerden çene kemiğine daha fazla bir basınç uygulanacaktır. Sonuçta çene kemiğinin o bölgelerinde kemik erimesine ve daha önceden sağlıklı olan dişlerinde kaybına sebep olabilmektedir.
 
Kaymalar sonucunda oluşan boşluklar temizlenmesi güç alanlar da yaratacaktır. Bu diş plağı ve tartarların oluşması için uygun bir ortam yaratabilir. Sonuçta diş eti hastalıkları ve beklenmeyen yerlerde çürük oluşması için bir zemin hazırlar. Normalden daha farklı ve çalışılmasi zor yerlerde oluşan çürükler ise daha zor tedavi edilmektedir. Sonuçta kaybedilen bir diş sebebiyle diğer dişler de hareket etmeye başlamakta, olumsuz etkilenmekte ve bir süre sonra yapay bir dişin yerleştirilmesi de güçleşmektedir. Birçok durumda uzun süren ortodontik tedaviler ve implant tedavileri sonrası ancak yapay dişler konularak bir tedavi yoluna gidilebilmektedir. Bu nedenlerle kaybolan dişlerin yerine köprü ya da implant yapılmalıdır.
Kemik grefti nedir?
Diş implantının başarısı, implantın yerleştirileceği yerde ne kadar kemik miktarı olduğuna bağlıdır. Kemiğin miktarında ve kalitesindeki azalma dişeti problemleri, enfeksiyon ya da travma gibi bir çok faktöre bağlıdır. Fakat bugünkü tekniklerle biz dişhekimleri kemiğin genişliğini ve yüksekliğini artırabiliriz.Bazı özel tekniklerle kemik yıkım bölgeleri ve anatomik boşluklar(sinüs gibi) doldururulur böylece implantın oturacağı yer hazırlanmış olur. Operasyondan önce klinik muayene ve röntgenleriniz değerlendirilerek kemik greftlerine ihtiyacınız olup olmayacağı söylenir. Bu çok önemli bir konudur.
 
Kemik greftleri olarak genelde doğal, sentetik ya da ikisinin karışımı olan materyaller kullanılır. Genelde çok küçük miktarlarda ihtiyacımız olur. Hastaya yine operasyon öncesi yaklaşık ne kadar kullanılacağı ve fiyatı hakkında bilgi verilmelidir. Yapay ya da doğal kemik greftleri kemik miktarını artırmada kullanılan en güvenilir ve etkili yoldur.
Çene kemiği olmayanlarda implant yapılabilir mi?
İmplant yerleştirilecek bölgede çene kemiğinizin zayıf ise bu kısımlara yapay kemik tozları (kemik greftleri) yığılır. Bu yapay kemik zerrecikleri ortalama 6 ay içinde gerçek yapıda kemiğe dönüşür. Ayrıca ağzın başka bir bölgesinden alınacak kemik parçası implant yapılacak çene bölgesine konularak da kemik güçlendirilebilir.
İmplantı yerleştirirken ağrım olacak mı?
Diş implantları local anestezi altında çene kemiğine yerleştirilirler. Bu nedenle operasyon sırasında ağrı duymazsınız. Operasyondan 3-4 saat sonra anestezinin etkisi geçtiğinde ağrı hissedebilirsiniz.
 
Bu ağrı düzeyi kişiden kişiye değişebildiği gibi öyle dayanılmayacak ağrılar şeklinde değildir. Tabi bu ağrıları azaltmak için doktorunuz size ağrı kesici yazacaktır.
İmplantı her diş hekimi yapabilir mi?
Tüm dünyada ve ülkemizde implant konusunda eğitim almış dişhekimleri yaparlar. İmplant eğitimleri çeşitli kurslarla veya üniversite tabanlı eğitimlerle verilir.
 
İmplant çok titiz ve detayları olan bir konudur.Eğitimde süreklilik gerektirir. Ülkemizde implantları başarıyla yapan birçok dişhekimi mevcuttur. İlgili dişhekimleri bu eğitimleri yurtdışında veya ülkemizde de alarak kendilerini geliştiriler. Artık implantlar genel dişhekimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır.
 
İmplant yaptırmak istediğinizde değerlendirmeniz gereken diğer bir konu ise sterilizasyonun tam sağlanmasıdır. Başarılı bir ekiple ve steril bir ortamda yaptıracağınız implantları çok uzun yıllar kullanacağınızdan kuşkunuz olmasın.
Kimler dental implant kullanamazlar?
Ağız hijyeni iyi olmayan, dişlerini fırçalamayan, kemik yapımını bekleyemeyecek kadar sabırsız ve implant tedavisinin önemini anlamayan hastalara implant yapılmaz.
 
Bunun dışında bazı sistemik rahatsızlıkları olan kontrol altına alınamayan şeker hastalığı olanlarda ,çok fazla alkol ve sigara kullananlara ,hamilelere, hemofili hastalarına implant yapılmaz. Radyoterapi (5000 grad üstü) alan hastalarda da iki yıl beklenilmelidir.
 
Kan pıhtılaşma bozukluğu olan kişiler, çok uzun yıllar kortizon almış ve halen almaya devam edenler implant yaptıramazlar. Önceden çok büyük miktarda kemik kaybı olan kişilerde de implant yapılamıyordu. Ancak günümüzde KEMİK GREFTLERİ ile çene kemiği implanta uygun hale getirilerek implant uygulaması yapılabiliyor.
İmplantlarımın bakımı için nelere dikkat edeceğim?
Öncelikle ağız hijyeniniz çok önemlidir. Nasıl ki doğal dişleriniz için önemli olduğu gibi. Aksi takdirde doğal dişlerinizi kaybettiğiniz gibi implantlarınızı da kaybedersiniz. İmplantlarınıza, kendi dişlerinize ve dişetlerinize titiz bir firçalama yapmazsanız bakteriyel atak sonucu dişetlerinizde şişlik, kızarıklık, kanamalar başlar. Bunu kemik erimesi takip eder ve implant kaybına kadar yıkımlar devam eder.
 
Ağzınızda implantların yanında kendi dişleriniz varsa, dişlerinizde de en başta çürük ve dişeti problemleri oluşur onları da kaybedersiniz.
 
Zaten siz implant yaptırmaya karar vermiş bir kişi olarak, kendinize verdiğiniz önem ve bilinç düzeyinizle hijyen konusunu rahatlıkla başarabileceksiniz demektir. Doktorunuz tarafından verilecek ufak bir eğitimle ve rutin kontrollerle sorunsuz bir implant hastası olacağınızı tahmin ediyoruz. Bir diğer önemli konu ise sigaradır. Özellikle operasyondan sonra iyileşmeyi olumsuz yönde etkileyeceğinden sigara içmemeniz gereklidir.
İmplantların yerleştirilmesi için uygulanan tedavi aşamaları nelerdir?
İmplant tedavileri iki aşamadan oluşur. Cerrahi aşaması ve üst yapı aşaması. İmplantlar cerrahi ile yerleştirildikten sonra ortalama 2 ila 4 ay beklenir.
 
Bu bekleme süresi “osteointegrasyon” denilen implantın çene kemiğiyle biyolojik olarak kaynaşması için gerekli olan süredir. Bu süre geçtikten sonra ikinci aşama olan üst yapım aşaması ise ortalama bir haftada tamamlanır
Niçin diş implantları?
Diş implantları yerleştirildiği bölgedeki kemik dokusu, çiğneme fonksiyonuna katkıda bulunduğu için o bölgedeki kemik kaybı önlenir. Bu ne demektir? Normalda bir dişiniz çekildiğinde çekilen bölgedeki kemik dokularında erime olur. Bu istemediğimiz bir fizyolojik erimedir. Şayet diş çekildikten hemen sonra o bölgeye implant uygulanırsa bu kemik kaybı oluşmaz. Böylece o bölgede kemik kaybı olmadığı için dişeti çekilmesi de görülmez ve estetik olarak çok daha mükemmel sonuçlar oluşur.
 
Çekim bölgesindeki kemiğin miktarını koruyan implanttan başka herhangi seçenek yoktur. İmplantın en büyük özelliklerinden biri ise bitişik dişlerde hiçbir işlem yapılmamasıdır. Normalde size sabit bir köprü yapılırken boşluğa komşu iki dişiniz de kesilmek zorundadır. İmplantlar sadece çekim boşluklarına yapılır ve yan iki dişe hiç dokunulmaz
İmplant Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?
İmplant operasyonu sonrasında yara yeri dikişli olacağı için implantlı bölgeyi rahat kullanamazsınız. Bazen dikişsiz implant operasyonları da yapılıyor, böyle durumlarda da o bölgeyi kullanmamanız gerekir.
 
Operasyon sonrası doktorunuz size bazı ilaçlar verecektir. Onları düzenli olarak kullanmak, yara bölgesini özel fırçalarla temizlemek size ait olan bakımlardır. Buz kompresi de şişmeyi engelleyecektir. Operasyon bölgesi için temin etmeniz gereken özel fırçaları doktorunuz size yazacaktır. Yara yerini fırçalamaya ertesi gün, hekiminizin önerdiği şekilde başlarsınız.
 
Bazen dişeti yapısından dolayı dikiş yerlerinde istenmeyen dokular, kapanmayan kısımlar iyileşme süresince görülebilir. Kontroller sırasında o bölgelere basit müdahalelerde bulunulabilir.
1 hafta sonra dikişleriniz alınır ve 3-4 ay kadar implant üstüne diş yapmak için beklenir.
Rengi değişmiş kanal tedavili dişim ağartılabilir mi?
Kanal tedavili bir dişi ağartma yöntemi olarak canlı dişlere uyguladığımız home ya da office bleaching uygulanmaz. Bu dişler INTRAKORONAL BLEACHING dediğimiz klasik bir yöntemle ağartılır. Bu yöntemle cansız dişlerin ağartılması oldukça başarılıdır.
 
Estetik Diş Hekimliği nde planlama çok önemlidir. Hasta beklentilerin giderek artması, kullanılan materyal ve tekniklerin gelişmesini devamlı dürtüklemektedir. Estetik Diş Hekimliğinin kabul görmüş bazı katı hesaplamaları vardır. Vaka elverdiği ölçüde o kurallar uygulanmalıdır. Bazı durumlarda hastalarımıza bunu anlatmak zor olsa da, bu kurallar yılların araştırması ve incelemesi sonucu ortaya çıkmış bilimsel verilerdir.
Diş estetiğinde önemli olan hastaya daha hiçbir işlem yapmadan 3 boyutlu mock up dediğimiz mum modelajlardır. Hiç işleme başlamadan önce hastadan alınan bir ölçüyle vakanın nasıl olması gerekliliği bilgisayarda yapılan planlama doğrultusunda modele aktarılır. Bu model bazı özel geçici materyallerle hastanın ağzına uygulanır ve 3 boyutlu olarak nasıl olabileceği elde edilmiş olur. Bu bilimsel oranların modele aktarılması, oradan da hastaya uygulanması belli bir zaman ve özel materyallerin kullanımını gerektirir. Kişiye özel tasarımdır ve maliyeti normal kronlara göre daha yüksektir.
Kullandığınız maddelerin yan etkileri olabilir mi?

Bir çok bilimsel çalışmalar diş doktoru gözetiminde uygulanan tüm ağartma yöntemlerinin zararsız ve yan etkisinin bulunmadığını göstermiştir.

Beyazlatma işlemi sırasında ağrı duyar mıyım?

İşlem sırasında ve takip eden 2 gün içinde biraz hassasiyet olabilir. Bu geçici bir durumdur.

Beyazlatma işlemi ne kadar süre alıyor?

Genellikle beyazlatma işlemleri yarım saat ile bir saat arasında sürer. İleri derecede renkleşmelerin olduğu vakalarda süreç 2. veya 3. Seans beyazlatma ajanının uygulanması ile devam edilebilir.

Beyazlatma hangi durumlarda yapılmaz?
Ağız hijyeni kötü olan bireylerde öncelikle ağız hijyeni iyileştirilmelidir. Dişlerinizde mineyi ve dentini ilgilendiren yapısal bozukluklar var ise (amelogenesis imperfecta, dentinogenesis imperfecta) ağartma işlemine yanıt vermezler. Bazi ilaçlar ışığa duyarlıdır.En son 1990 yılında FDA tarafindan listelenmiş (http://www.fda.gov/cdrh/radhlth/pdf/uvminfpx.pdf) bu ilaçları alıyorsanız ilacı yazan doktorunuzla konsültasyon yapılabilir. İleri boyutta tetrasiklin lekeleri olan dişlerde ağartma yöntemi etkisizdir.
 
Aşırı sigara içen bireyler zor hasta guruplarıdır. Tabi ki dişlerinin temel rengi açılabilir.Yalnız aşırı miktarda sigara içip bir de ağız hijyenini tam sağlanamadığı durumda nikotin lekesi tekrar dişlerde birikir. Bu hastalar 6 ayda bir diş temizleme işlemini yaptırmaları gerekebilir. Böylece ağartılan dişlerin gerçek rengi meydana çıkar. Bu tip vakalar home bleachingle desteklenebilir. Dişlerinde kırık, çatlak, hassasiyet olan kişilerde bleaching yapılmaz. Dişetleri çok fazla çekilmiş ve köklerin büyük bir kısmı açığa çıkmış kişilerde bleaching yapmak genelde zor olmaktadır.
Dişlerim ne kadar beyazlar?
Dişlerinizin ne kadar beyazlayacağının aslında subjektif bir cevabı vardır. Yalnızca 2 ya da 3 renk tonu açılması gülüşünüzde olumlu bir değişiklik yaratır. Diş renginin ne kadar açıldığının standart bir cevabı yoktur. Doğal dişlerinizin herbiri farkı renk tonundadır. Köpek dişleriniz hepsinden daha koyu tondadır. Ön grup kesici dişleriniz daha açık, azı dişleriniz ise köpek dişi ile kesici dişleri arasında bir renktedir. Bleachingde amaç kişisel doğal beyazlığı yakalamaktır. Kullanılan bleaching maddeleri tanıtılırken 8-10 ton arasında dişlerinizin renginin açıldığı söylenir. Aslında bu 2-4 ana ton açılması anlamına gelir.
 
Dişlerinizin yapısı ,şu andaki rengi, uygulama tekniği beyazlatma sonucunu etkiler. Günümüzde güzel sonuçlar alınabilecek teknikler gelişmiştir. Herkesin diş yapısı ve rengi farklı olduğu için tek tip bir beyazlatma sonucu elde edilmez.
Dişlerimizi nasıl beyazlatıyorsunuz?
  •  İlk randevuye geldiğinizde klinik ve gerekirse radyolojik muayene yapılır.
  •  Beyazlatma işleminden önce özellikle dişetlerinizin sağlıklı olması gereklidir.
  •  Dişetleriniz sağlıklı değilse gerekli tedaviler yapılır.
  •  Dişeti iltihabi ve diştaşları var ise mutlaka tedavileri bitirilir.
  •  Beyazlatma işlemine başlanır.
  •  Önce dişetlerine dişeti koruyucuları uygulanır.
  •  Sonra %35 lik hidrojen peroksit jeli dişlere tek tek sürülür.
  •  15 dakika ışık uygulanır.
  •  Sonra jel yenilenir ve ikinci 15 dakika ışık kaynağı uygulanır.
  •  Toplamda yarım saat ışık kaynağı uygulandıktan sonra jel temizlenir, hassasiyet için bazı ürünler uygulanır işlem bitirilir.
  •  Dişlerin rengi koyu ise 2. bir seans için 15 gün sonra hasta tekrar çağrılır.
Son Haberler
©2016 - Özel Adana Akademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi